ВЕБ Дизајн

Која е цената за изработка на веб-страница?

Дали започнувате бизнис или веќе некое време имате сопствен бизнис и сте почнале да размислувате за креирање веб-страница? Подолу ви се напишани неколку главни точки кои влијаат на самата цена за изработка на веб-страница.


Најчестото прашање што го добиваме од клиентите е – „Која е цената за креирање веб-страница?“. Знаеме дека цената за креирање веб-страница е многу важна при изборот помеѓу понудите што сте ги добиле, но секогаш треба да ги ставате квалитетот на веб-страницата и односот вложено и примено пред цената. Се разбира, го разбираме прашањето за цената и има смисла да се постави, особено ако сте со ограничен буџет, а најбрзиот одговор што можете да го добиете на тоа прашање е „Зависи“.

Од што „зависи“ цената за креирање веб-страница?

  • првенствено, цената зависи од неколку ставки, имено:
  • домен и хостинг
  • содржина
  • дизајн и број на потстраници
  • функционалности
  • број на јазици
  • оптимизација за SEO и брзина

Ајде да ја разгледаме секоја ставка поединечно за да дознаеме малку повеќе информации за ставките што влегуваат во трошоците.

Хостинг и домен

За да може вашата страница да биде достапна онлајн, потребен ви е домен. При изборот на домен, мора да се земе предвид дека некои домени се веќе искористени. Секогаш можете да се одлучите за домен кој завршува со .com, .com.mk, .mk, .net, .org итн., а цената зависи од самиот домен, па годишната цена може да се движи од 600 денари до неколку илјади денари.

Покрај доменот, уште една важна ставка за да ја направите вашата веб-страница достапна е местото каде што ќе се наоѓа, односно хостинг. Цената на хостинг зависи од потребите на веб-страницата, количината на ресурси, базата на податоци, сообраќајот, адресите на е-пошта. Можете да најдете некои основни пакети од 3000 денари годишно.

Содржина

Суштинска ставка пред да започнеме со креирањето е да знаеме дали има веќе готова содржина или дали треба да се креира. Под содржина подразбираме текстови, лого, фотографии, видео материјали, бидејќи тие се суштинска ставка за креирање на самиот дизајн на веб сајтот. Доколку е потребно да се креира целата содржина, тогаш тоа влијае на крајната цена за креирање веб-страница. Доколку немате подготвена содржина, не грижете се, можеме да ви помогнеме и во тој случај.

Дизајн и број на потстраници

Самиот дизајн прави голема разлика во цената. Ако сакате поевтина опција, секогаш можете да изберете еден од шаблоните и да го прилагодиме на вашата содржина и цел. Ова е одлична работа ако ви треба веб-страница која ќе биде подготвена брзо и ќе служи беспрекорно. Ако, сепак, сакате дизајн кој е целосно прилагоден на вашиот визуелен идентитет, тогаш таквата страница обично е многу поскапа од онаа што се базира на готов шаблон. Секако, секоја веб-страница треба има респонсивен дизајн, така што ќе изгледа одлично на сите уреди.

Друга работа што влијае на цената за креирање веб-страница е бројот на потстраници. Вие самите претпоставувате дека веб-страница со само насловна страница не чини исто како веб-страница со 5 потстраници. Секоја дополнителна под-страница ја зголемува цената.

Функционалности

Секоја веб-страница има различни барања во однос на количината на содржина, бројот на под-страници, а тие имаат различни функционалности. Се разбира, некои работи се имплементирани во рамките на почетната цена, но некои бараат дополнително време и имплементација, па тоа е уште една ставка од која зависи цената за креирање веб-страница. Имплементацијата на календари за резервации, услуги за разговор, онлајн плаќања, веб шоп, ќе ја зголемат сложеноста и ќе бараат повеќе време за креирање.

Број на јазици на веб-страницата

Вашиот сајт сигурно ќе има содржина на еден јазик, а тој јазик зависи од вас и од целната публика. Ако вашиот целен пазар бара дополнителни јазици покрај основниот, ова ги зголемува трошоците за креирање веб-страницата. Секој дополнителен јазик на веб-страницата ја зголемува цената за работна рака за приближно 20-40% од вкупната цена на еднојазичната страна, а самиот превод на содржината не е вклучен во цената на креирањето, туку само додавање на преведена содржина на веб-страницата. Во истата цена не е вклучен и додатокот кој треба да се купи за да се овозможи професионално преведување на веб – страницата. Во Клевер Маркетинг, повеќејазичните страници ги преведуваме со план за SEO и до секој последен детал.

SEO и оптимизација за брзина

SEO оптимизација е клучен фактор во вашиот онлајн бизнис бидејќи одличниот дизајн и интересната содржина се од мала корист доколку никој не може да ја пронајде вашата веб-страница. Секоја страница на која работиме вклучува основна оптимизација за SEO каде што ќе работиме на техничка оптимизација, на оптимизација за брзина на страницата, поднесување на страницата до пребарувачите итн.

Со цел вашата веб-страница да биде што подобро позиционирана на пребарувачите, се препорачува да инвестирате одреден дел од вашиот буџет во SEO и од него да креирате долгорочен проект кој ќе го зголеми органскиот сообраќај и ќе ги намали трошоците за рекламирање.

Значи, колку чини исработка на веб-сајт?

Се надеваме дека барем успеавме да ве доближиме и да ги разјасниме ставките кои влијаат на цената на креирање веб-страница, а доколку сè уште ве интересира точната цена за креирање веб-страница, испратете ни прашање преку контакт формата, испратете порака директно на е-поштата contact@clever.mk или јавете ни се на +389 78 408 668.